Om deze opdracht te vervullen, moet de ombudsfunctie zo toegankelijk mogelijk worden gemaakt, inclusief voor de meest kwetsbare patiënten en diegenen die zich ten gevolge van hun vrijheidsbeperking niet kunnen verplaatsen. De ombudspersonen gaan dan zelf naar die patiënten toe, niet alleen door in de instellingen permanenties te houden, maar ook door in de diensten te circuleren. Het ritme van de permanenties varieert naargelang het type instelling:
- Psychiatrische ziekenhuizen met meer dan 250 bedden: 2x ½ dag/week
- Psychiatrische ziekenhuizen met minder dan 250 bedden: ½ dag per week
- Psychiatrische verzorgingstehuizen: ½ dag/maand
- Beschut wonen: occasioneel bezoek of op verzoek. Bepaalde beschutte woonstructuren die de capaciteiten van hun bewoners wensen te onderstrepen, willen niet dat de ombudspersonen ter plaatse een bezoek brengen. In dat geval kunnen de patiënten die dit wensen, de ombudspersonen in hun bureau op het Overlegplatform ontmoeten.
Dit gemiddelde ritme kan aan de specifieke behoeften van elke instelling aangepast worden. Naast de permanenties in de instellingen, zijn de ombudspersonen ook bereikbaar op het Overlegplatform.
De permanenties dienen voornamelijk om klachten te beluisteren en tot op zekere hoogte ook voor hun opvolging. Om de klachten te kunnen behandelen, moet vaak ook op afstand werk verricht worden: informatie opzoeken, contact leggen met betrokkenen… De behandelingsmodaliteiten worden in elke afzonderlijke situatie met de betrokken personen afgesproken (zie voor verdere details het activiteitenverslag van de ombudsfunctie).