droits du patient

Steunpersoon

Wat gebeurt er als ik niet in staat ben mijn rechten uit te oefenen?
De wet op de patiëntenrechten beschikt over een “cascade”-systeem dat de besluitvorming in geval van onbekwaamheid van een patiënt bepaalt.

  • Een minderjarige die niet in staat is om zijn of haar belangen redelijkerwijs te beoordelen
  • De meerderjarige die niet in staat is zijn wil te uiten

De beroepsbeoefenaar beslist per geval over de onbekwaamheid van de patiënt.

Zo zal een minderjarige zijn of haar rechten als patiënt geheel of gedeeltelijk autonoom kunnen uitoefenen als de behandelaar hem of haar in staat acht om zijn of haar belangen in redelijkheid te beoordelen.

In het geval dat de patiënt meerderjarig is maar feitelijk onbekwaam is verklaard: de uitoefening van de patiëntenrechten behoort toe aan de persoon die prioritair is volgens het cascadesysteem voorzien door de wetgever.

  • Een door de patiënt aangewezen gevolmachtigde. Een vooraf ondertekend document moet aan de zorgverlener worden overhandigd en aan het dossier worden toegevoegd. Als de patiënt meerdere gevolmachtigden aanwijst, moet hij of zij duidelijk de volgorde aangeven waarin deze personen als vertegenwoordigers optreden.
  • Een bewindvoerder van de persoon met toestemming van de Vrederechter, indien er een is;
  • Bij afwezigheid van een gevolmachtigde of bewindvoerder worden de patiëntenrechten uitgeoefend in de volgende volgorde: de echtgenoot of samenwonende partner, het meerderjarige kind, een ouder, een meerderjarige broer of zus.
     

In het geval van handelingen die tegen het belang van de patiënt ingaan of bij ernstig gezondheidsrisico, kan de professional afwijken van de beslissing van de vertegenwoordiger op voorwaarde dat hij of zij niet kan bewijzen dat het gaat om de uitdrukkelijke wil van de patiënt.
Ook waakt de professional over de privacy van de patiënt: hij of zij kan de toegang tot bepaalde informatie weigeren.